ClickCease Clicker Hond | Zo werkt het - Pets Gifts
Bel ons: +31(0)73 690 91 11
Gratis verzending vanaf €49,00
Afhalen? Kom langs in 's-Hertogenbosch
Review Logo8.3 @ Kiyoh
0
Review Logo8.3 @ Kiyoh
0
Bel ons: +31(0)73 690 91 11
Gratis verzending vanaf €49,00
Afhalen? Kom langs in 's-Hertogenbosch

Clicker Hond | Zo werkt het

Het basisprincipe van declicker-training

Beeldt u zich de volgende situatie eens in: iemand wappert met een briefje van € 50,00 voor uw neus en zegt: “Volg mij naar de markt en verlies het briefje niet uit het oog. Als we daar aankomen, is het geld van u.” U doet eraan mee en op de markt
ontvangt u het briefje als beloning. Stelt u zich nu voor, dat u zich weer op de plaats van vertrek bevindt. Zou u de weg naar de markt nog weten? Nee. U heeft de hele tijd alleen maar op het briefje gelet en heeft geen idee, hoe u op de markt terecht bent gekomen. Zou iemand echter vóór uw eerste poging tegen u op de plaats van vertrek hebben gezegd, dat u op de markt een briefje van € 50,00 op kunt halen, als u de weg erheen weet te vinden, zou u net zo gemotiveerd van start zijn gegaan. Misschien dat u een paar keer verkeerd zou zijn gelopen, maar uiteindelijk zou u toch bij de markt zijn aangekomen en zou u de weg erheen steeds weer weten. Volgens dit principe werkt declicker-training. Uw dier doorloopt de oefeningen stap voor stap. Daardoor leert hij, wat precies de bedoeling is en kan hij het herhalen.

De jackpot
Een clicker  is net zoals lotto spelen. Het dier weet nooit, of hij bij de volgende poging de hoofdprijs eruit haalt, de jackpot zogezegd. Dat kan een megaportie superlekkers of de gevulde voerbak zijn, uitbundig spelen of een extra aai over zijn bol – de jackpot is datgeen, waar uw dier het dolst op is. De jackpot is belangrijk, zodat het clicken voor uw dier interessant blijft. Gebruik hem dan ook met mate, d.w.z. bij ongeveer elke dertigste “click!”.

Zo werkt een Clicker Hond

„Click!“ betekent voor uw dier: „Dat, wat je nu doet, bevalt mij. Je mag stoppen en krijgt een beloning.“ Eerst moet uw dier natuurlijk leren, wat de “click!” voor hem betekent. Men neme klein gesneden superlekkernijen (ter grootte van een erwt), eenclickeren de hond. Voor het eerste trainingsuurtje kiest u een ruimte met zo min mogelijk prikkels, dus liever binnen dan buiten. Om te voorko- men dat het dier van het geluid van declickerschrikt, clickt u in het begin alleen, als declickerin uw broekzak zit of als u hem in uw hand houdt met een handdoek om uw hand gewikkeld.

1ste oefening:

druk eenmaal op declicker, pak een beloningssnoepje en geef hem aan uw dier. Herhaal dit 15 tot 20 keer. Zeg helemaal niets. Wanneer uw hond bijv. blaft of tegen u opspringt, negeert u dat. Probeert hij het voer te pikken, laat u dat niet toe. De oefening dient de volgende dag te worden herhaald. Uw dier zou het nu begrepen moeten hebben: na elke “click!” volgt een beloning. Het tot dusver betekenisloze geluid van declicker wordt nu voor uw dier de voorspeller van een beloning. Deze volgorde is te allen tijde van toepassing: “click!”, hand naar het voer, voer naar het dier. Click nimmer, om
de aandacht van het dier te krijgen of hem bij u te roepen. Nu moet uw dier leren, dat hij de “click!” met zijn gedrag zelf kan sturen.Hij leert, zich te richten op hetgeen u van hem verwacht.

 

Basistraining met een Clicker Hond

Als eerste oefening is de „watch me!“!- of „kijk!“-oefening uitermate geschikt. Daarbij leert uw dier, om zijn volle aandacht op u te vestigen door oogcontact te maken. Later kunt u met deze oefening in elke situatie de aandacht van uw hond op u vestigen. Het lukt alleen, als uw dier de „watch me!“-oefening volledig onder de knie heeft. Lijn uw hond aan, om te voorkomen, dat hij afdwaalt. Houd de lijn losjes in de hand of ga met één voet op het handvat staan. Doe het voer in uw zak of leg het buiten bereik van uw hond achter u neer.

1. „Watch me“
U zult nu veel geduld op moeten brengen. Zonder dat u iets tegen hem zegt, leert uw hond, om oogcontact met u te maken. In het begin zal uw hond best wel eens wegkijken. Bij elke nog zo kleine beweging die de hond met zijn kop in uw richting maakt, geeft u m.b.v. declickeraan, dat hij op de juiste weg is: hond beweegt zijn kop, „click!“, voer. Stel kleine tussendoelen, dat zorgt ervoor, dat u en uw hond meer successen behalen. Hoe eenvoudiger het voor de hond is, om de tussendoelen te behalen, des te enthousiaster hij tijdens de oefening zal zijn.

 
 

Verwacht niet teveel van uw hond. Oefen per sessie steeds maar één stap tegelijk. Dat houdt in: in de eerste oefensessie is de doelstelling, dat uw hond zijn kop beweegt. Deze sessie dient 10 tot 15 keer te worden herhaald. Daarna wordt het wat moeilijker gemaakt: uw hond moet oogcontact met u maken, om een “click!” plus beloning te krijgen. Nadat deze oefening meerdere keren is herhaald, kan het nog wat moeilijker worden gemaakt: de hond zet een stap in uw richting en maakt oogcontact met u. Er volgt een “click!” en een beloning. Oefen niet langer dan drie minuten achterelkaar en telkens maar een keer per dag: bij voorkeur niet gelijk na de maaltijd. De gevulde voerbak kan na de laatste “click!” van een sessie – in plaats van één enkel beloningssnoepje – de jackpot zijn.

 

Het commando
Eerst moet de hond een oefening helemaal onder de knie hebben, voordat er een naam aan wordt gegeven. Tot dusver heeft uw hond geleerd, heel even oogcontact met u te maken, nadat u met de trainingssessie bent begonnen. Als u zeker weet, dat uw hond heeft begrepen, dat het om het aankijken gaat en hij dat daarom ook steeds weer herhaalt, gaat u een stapje verder en maakt u de afleiding groter. Oefen in de tuin in plaats van in de woning, vervolgens tijdens het uitlaten en uiteindelijk ook met andere honden erbij. Belangrijk: als de afleiding toch een keer te groot is, uw hond u dus niet meer aankijkt, gaat u terug naar de vorige stap en oefent u met minder afleiding. Zodra uw hond een oefening ondanks heel veel prikkels graag doet en steeds weer uitvoert, kan de volgende stap worden gezet. Click niet meer na elk oogcontact, maar na elk tweede oogcontact, vervolgens na elk derde en dan weer elke keer. Wissel dit af. Zodra uw hond het gewenste gedrag ook met heel veel prikkels en afwisselende bekrachtiging van declickerkeer op keer laat zien, kunt u de oefening een naam geven. U zegt daarmee dus tegen uw hond, hoe hetgeen heet, wat hij de hele tijd doet.

 

In een later stadium gaat het ook zonder voer.
Nadat u het commando vlijtig heeft geoefend, heeft u declicker niet meer nodig – voor deze oefening. Nu kunt u de hond met alleen het commando het gewenste gedrag laten vertonen – zonder “click!” en zonder voer. Mocht u later bij de training toch nog een keerclickeren, bedenk dan wel, dat op elke “click!” een beloning volgt. Als uw hond u nu weer aankijkt, geeft u het commando (bijv. “watch!”of “kijk!”), dan clickt u en er volgt wat lekkers. Natuurlijk moet ook deze stap verscheidene keren worden herhaald, voordat u er vanuit kunt gaan, dat uw hond de oefening met het commando heeft geassocieerd. Omdat hij helemaal zelf naar het eindresultaat van de oefening heeft toegewerkt, door eerst enkel en alleen zijn kop te draaien en tot slot oogcontact met u te maken, weet hij exact, hoe de vork in de steel zit en zal hij de oefening uiteindelijk op commando uitvoeren.

 

2. „Volgen“
Als uw hond u tijdens het uitlaten achter zich aantrekt, leert u hem, mee te lopen aan een slappe lijn. Ook deze oefening kan opgesplitst worden in verschillende tussendoelen. Als uw hond trekt, blijft u gewoon staan en wacht u. Uw hond zal verbaasd omkijken en daarvoor krijgt hij een “click!” en voer. Uw hond heeft nu gemerkt, dat er nog iemand aan de andere kant van de lijn hangt. Elke keer, als de lijn strak komt te staan, blijft u staan. Op een gegeven moment is het niet meer afdoende, dat de hond zich alleen maar omdraait, om het tussendoel te behalen. De volgende “click!” volgt pas, als uw hond niet alleen zijn kop, maar ook zijn lichaam draait. Daarna wordt van uw hond verwacht, dat hij zelf een stap in uw richting zet, voordat er een “click!” en wat lekkers volgt. Na verschillende oefensessies loopt uw hond naast u aan een slappe lijn. Vanaf nu volgt er alleen nog een “click!” en voer, als uw hond naast u loopt. Helemaal perfect is het “volgen”, als uw hond daarbij ook aandachtig naar u kijkt.

 

3. „Af“
Ook het leren liggen op commando is een belangrijke oefening. Verstop een paar beloningssnoepjes onder uw vlakke hand. Dat zal uw hond zeker interessant vinden en krijgt voor zijn blik naar uw hand de eerste “click!”. Daarna tilt u uw hand op, zodat hij bij zijn beloning kan. Vervolgens gaat het weer verder met nieuwe beloningssnoepjes onder de hand. Nu moet uw hond zich intensiever met uw hand bezig gaan houden, om de volgende “click!” te krijgen. In de volgende stap gaat uw hond zitten en hengelt met zijn poot naar het voer. Dat zijn twee belangrijke tussendoelen op weg naar “af!”. Terwijl uw hond probeert, om met zijn poot bij het voer te komen, trekt u uw hand een stukje terug. Uw hond volgt met zijn poot en ligt nu bijna: „click!“ en beloningssnoepje volgen. Als er geen „click!“ meer komt, moet uw hond iets nieuws proberen. Hij zal gaan liggen. Perfect!

 
 

Na een paar keer hoeft u geen voer meer onder uw hand te leggen. Uw vlakke hand is het teken voor uw hond, dat hij moet gaan liggen. Bij elke nieuwe oefensessie houdt u uw vlakke hand een beetje hoger en u kunt het commando „af!“ er dan ook aan koppelen.