Open of gesloten kattenbak: wat is beter voor jouw kat?

 • Geplaatst op
 • Door Edwin | PetsGifts

Je hebt bij het kopen van een kattenbak een ruime keuze. Het aantal soorten kattenbakken groeit nog steeds hard, en dat is erg fijn voor jouw kat. Iedere kat heeft weer een andere persoonlijkheid. Daar moet de kattenbak natuurlijk zo goed mogelijk bij aansluiten. Voor de ene kat is een open kattenbak ideaal, terwijl de andere kat juist behoefte heeft aan een gesloten kattenbak.

Hoe weet je nu welke soort kattenbak het meest geschikt is voor jouw kat? Je wilt jouw kat natuurlijk het beste bieden. Daarom leggen wij in dit artikel uit welke voor- en nadelen de open en gesloten kattenbakken hebben. Zo kun jij de perfecte keuze voor jouw kat maken.

De open kattenbak

Dit model kattenbak komt steeds vaker voor. Het mooie ontwerp van deze kattenbak maakt het ideaal voor katten die hun behoefte in het openbaar kunnen doen. De open kattenbak kenmerkt zich, zoals de naam al zegt, aan een open onderbak. Er zit dus geen extra kap op, waardoor jouw kat snel in en uit de kattenbak kan springen.

Voordelen van de open kattenbak:
 • Toegankelijker voor jouw kat
 • Sneller schoonmaken
 • Gemakkelijk kattenbakvulling bijvullen of vervangen

Nadelen van de open kattenbak:
 • Minder hygiënisch want er is geen filter
 • Kattenbakvulling valt gemakkelijker uit de bak

De gesloten kattenbak

Bij de gesloten kattenbak is een top aangebracht. Deze top biedt wat extra privacy voor de kat, zodat deze in een gesloten omgeving zijn of haar behoeftes kan doen. De gesloten kattenbak is ook wat mobieler, want op een groot aantal open kattenbakken is een top met een handvat aangebracht. Veel modellen hebben daarbij een speciaal koolstoffilter dat de hygiëne van de kattenbak verbetert.


Voordelen van de gesloten kattenbak:
 • De kattenbakvulling blijft in de kattenbak
 • Betere hygiëne dankzij de afsluiting
 • Veel modellen hebben een speciaal koolstoffilter

Nadelen van de gesloten kattenbak:
 • Niet geschikt voor zindelijkheidstraining in verband met gesloten afwerking
 • Moeilijker schoon te maken

Wat is de juiste kattenbak voor jouw kat?

Je merkt tijdens de zindelijkheidstraining al snel of jouw kat zich comfortabel voelt om de behoeftes in een open of gesloten kattenbak te doen. Het is tijdens de training belangrijk dat de kitten een speciaal kattentoilet kan gebruiken. Hier is nog geen top op aangebracht. Merk je echter dat de kitten tijdens de training moeite heeft om de behoeftes te doen, bijvoorbeeld de kitten zich opgesloten voelt, dan is het raadzaam een kap hierop aan te brengen.

Zo is direct te zien waar de voorkeur van jouw kat of poes ligt. Houd daarbij ook rekening met jouw eigen voorkeuren. Als je merkt dat jouw kat de kattenbakvulling buiten de kattenbak verspreidt, dan is het beter om een gesloten kattenbak te nemen. Je kunt zelfs een speciaal luikje op de top van de kattenbak aanbrengen, om zo te voorkomen dat de korrels buiten de kattenbak terechtkomen.

Voor iedere kat de juiste keuze

Ben je op zoek naar een open kattenbak of gesloten kattenbak? Je vindt in onze webwinkel een ruim assortiment aan kattenbakken, verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo wordt het bijzonder gemakkelijk om de ideale kattenbak voor jouw kat te vinden!

Bekijk direct ons aanbod aan open kattenbakken >>

Bekijk direct ons aanbod aan gesloten kattenbakken >>

Bekijk direct ons aanbod aan Jumbo kattentoiletten >>