Vachtverzorging Hond

Honden kammen

Vacht verzorging voor je hond of kat is erg belangrijk, voor je hond of kat is het fijn als die dode haren worden verwijderd. Kammen of borstelen geeft een kalmerende werking zodra je hond of kat het accepteerd wanneer je ze kamt zal je merken dat ze het heerlijk gaan vinden.

Een goede hondenkam of kattenborstel is erg belangrijk, je kan kiezen tussen verschillende borstels. Het belangrijkste is of je hond of kat lange of juist korte haren heeft.  Hieronder vind je diversen soorten kammen en borstels en waar ze voor bedoeld zijn:

Honden Hark

Een Hark is in verschillende soorten verkrijgbaar bijvoorbeeld met enkele of juist dubbelen tanden, zelfs harken met tanden die ver van elkaar af staan of juist dicht op elkaar. De hark wordt gebruikt om dode haren uit de ondervacht te verwijderen. Deze harken zijn geschikt voor honden met lang haar en voor honden met een ondervacht.

Slicker Borstel

De Slicker Borstel is een borstel met veel gebogen metalen haakjes. De Slicker borstel wordt ook wel universelen borstel genoemd. De borstel wordt gebruikt om klitten te ontwarren en dode haren te verwijderen. De Slicker Borstel is het meest geschikt voor de standaard verzorging van honden of katten met lange of dikke vacht. Met een slicker borstel dien je de vacht vast te houden en de slicker borstel richting de lucht te kammen. Anders beschadig je de huid van je hond of kat.

Pinnenborstel

Een pinnenborstel bestaat uit meerdere metalen pinnen die met plastic zijn omhuld. De pinnen zijn altijd afgerond. Bij de nieuwste series pinnenborstels kunnen deze pinnen draaien, hiermee voorkom je dat je haren uit je hond of kat trekt. De borstel wordt om klitten uit de vacht te verwijderen. De pinnenborstel wordt veel gebruikt bij honden of katten met lange haren.

Poetsborstel

Een Poetsborstel of zachte borstel bestaat uit zachte natuurlijke haren. Deze borstel wordt meestal als laatste gebruikt na het kammen. Deze poetsborstel geeft je hond of kat een glanzend en zachte vacht. Deze Poetsborstel is ook geschikt voor het kammen van honden of katten met korte haren.

Rubberborstel

Een rubberen borstel bestaat uit rubberen noppen. Hij verbetert de doorbloeding en verwijdert loszittende haren van honden met een kortere vacht. Let op dat je buiten de ruiperiode vastzittende haren kan los trekken. Dit kan het ruieen stimuleren waardoor je hond het hele jaar door haar kan gaan verliezen.

Vlooienkam

De vlooienkam wordt niet gebruikt om de vacht van je hond of kat in model te brengen. Deze kam is bedoeld na het ontklitten of kammen de kam door de vacht te halen om te controleren op vlooien.


Hoe vaak je je hond of kat moet borstelen hangt van de vacht van je hond of kat af. Vooral honden met een langere vacht en zogenaamd ruwharige rassen hebben meer verzorging nodig.

Wordt een hond of kat te weinig gekamd dan kan de vacht vol gaan zitten met klitten. Of nog vervelender, vervilten, wat voor een hond nare jeuk oplevert. Daarnaast is het prettiger om die haren met een borstel weg te halen dan om ze later van de vloer te moeten halen. En tenslotte is het een goed moment om de hond van top tot teen te controleren op eventuele teken of andere huidaandoeningen.

Te vaak kammen is echter ook niet goed. Als je te vaak kamt kun je gezonde haren los trekken en het verharen juist stimuleren. Vaak is één keer per week borstelen meer dan voldoende.

Kijk ook eens naar ons assortiment Honden en Katten Shampoo. Voor honden hebben wij nog een speciale Hondenbadjas die na het wassen of zwemmen aangetrokken kan worden om de vacht goed te laten drogen.
Mocht je vragen hebben kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice: +31 (0)73 690 91 11

Lees meer