Houden van een konijn

  • Geplaatst op
  • Door Martijn Knuiman
Houden van een konijn

Het houden van een konijn vergt tijd en inzet. Het is van belang dat u ten minste 2 konijnen houdt, aangezien het gezelschapsdieren zijn. Het beste is om een konijn buiten te houden. Konijnen kunnen beter tegen kou dan warmte en houden totaal niet van temperatuurschommelingen. Zorg dat een konijnenhok en/of -ren water- en winddicht is.
Voor een goede bodembedekking kies voor hennepvezel, dit stoft minder dan houtvezel. Wat betreft voeding is een vezelrijk en caloriearm dieet belangrijk. Hooi is een van de belangrijkste voedselbronnen voor konijnen.
Koop een konijnenhok goedkoop bij petsgifts.nl. Een groot aanbod in grote en kleine konijnenhokken en konijnenrennen.

Wat komt er kijken bij het houden van een konijn

Voordat u van plan bent om een konijn aan te schaffen, zijn er enkele punten waar u op zal moeten letten. Konijnen zijn gezelschapsdieren en floreren beter als ze ten minste met z’n tweeën zijn (Het liefst een koppeltje. Maar denk eraan om de ram en de voedster te castreren als u niet opgescheept wil zitten met een nestje elke 6 weken). Konijnen vragen veel tijd van u. Naast het eten en drinken geven zal ook het konijnenhok regelmatig (geadviseerd wordt 1 keer per week) schoon te maken. Houd ermee rekening dat een konijn 8 – 10 jaar oud kan worden.

Waar houd ik het konijn?

U kan ervoor kiezen om het konijnenhok binnen te plaatsen en de konijnen van tijd tot tijd vrij rond te laten lopen in huis. Daarbij moet u ook opletten dat ze niet aan allerlei kabels en meubilair gaan knagen.

Daarom is de beste plek, daar waar de konijnen ook het gelukkigst en langere tijd zullen leven, om een konijn te houden buiten in de tuin en op het gras. Als u een konijnenhok gaat kopen, neem er dan een die open is aan de onderkant, zodat de konijnen heerlijk in het gras kunnen liggen en bewegen.

Konijnen hebben veel beweging nodig en daarom wordt vaak geadviseerd om een konijnenren te kopen om hen die mogelijkheid te geven. Zorg dat de konijnenren groot genoeg is als je meerdere konijnen houdt. Daarnaast is het ook van belang dat het konijnenhok en -ren water- en winddicht is, zodat ze een goede schuilplaats hebben tegen de weersomstandigheden. Let erop dat u ervoor zorgt dat de konijnen zich geen weg kunnen uitgraven onder het hok of ren door en neem daarvoor de nodige maatregelen.

Konijnen kunnen beter tegen de kou dan tegen warmte en hebben heel veel moeite met temperatuurschommelingen. Voor konijnen is het geen probleem om het hele jaar buiten te verblijven, maar als u ze buiten houdt in de winter, zorg ervoor dat de konijnen genoeg tijd hebben om een wintervacht aan te maken. De konijnen zullen dan met wat extra hooi en stro als bodembedekking in het konijnenhok een holletje maken.

Wat heeft een konijn nodig?

Om te beginnen heeft een konijn goede bodembedekking voor binnen en buiten nodig, voor als het niet op gras loopt. Hennepvezel is zeer geschikt als ondergrond van een konijnenhok, aangezien dit weinig stoft en minder rommel oplevert ten op zichte van houtvezel.

Wat betreft voeding hebben konijnen een vezelrijk en caloriearm dieet. Vooral hooi is een van de belangrijkste voedselbronnen voor een konijn. Bovendien zijn de gebalanceerde zakken konijnenvoer met gras, granen en wilgentakken van Vadigran een goede bron voor gezonde voeding. Tot slot kan u om een gevarieerd voedselaanbod neer te zetten ook kiezen voor groenvoer en biks.

Wat doen konijnen om zich bezig te houden?

Konijnen rennen graag rond en vinden het leuk om zichzelf te verstoppen of een holletje te maken in een schuilplek. Het zijn ook diertjes die graag spelen met tunnels of speelballen. U kan uw konijnen daarnaast ook altijd belonen met wat snacks, waar ze op kunnen knagen.

Waar kan ik goedkoop een konijnenhok kopen?

Een konijnenhok voor twee of meer konijnen kan u eenvoudig online kopen bij Petsgifts.nl. Daar vindt u een groot aanbod aan konijnenhokken voor binnen en buiten tegen een zeer scherpe prijs. Op onze website staan vele aanbiedingen voor grote konijnenhokken met of zonder ren. De konijnenhokken zijn gemaakt van hoogwaardig hout en dankzij de bitumen daken waterbestendig.