ClickCease Een hond uit het asiel adopteren? Hier moet je op letten - Pets Gifts - Pets Gifts
Bel ons: +31(0)73 690 91 11
Gratis verzending vanaf €49,00
Afhalen? Kom langs in 's-Hertogenbosch
Review Logo8.3 @ Kiyoh
0
Review Logo8.3 @ Kiyoh
0
Bel ons: +31(0)73 690 91 11
Gratis verzending vanaf €49,00
Afhalen? Kom langs in 's-Hertogenbosch

Een hond uit het asiel adopteren? Hier moet je op letten

Het is natuurlijk een geweldig idee om een hond uit het asiel te adopteren. Vaak hebben deze honden weinig liefde gekregen en zijn ze bijvoorbeeld mishandeld of verlaten door hun vorige baasje. Hierdoor is het mogelijk dat de dieren last hebben van allerlei mentale problemen. Toch hoeft het ook niet direct te betekenen dat iedere hond in het asiel een zwaar leven heeft gekend. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de vorige eigenaar is overleden en de hond nergens had om naartoe te gaan. In ieder geval gaan we je in dit blogartikel precies vertellen waar je allemaal op moet letten wanneer je een hond uit het asiel wilt adopteren.

Vraag altijd naar het verleden van de hond

In ieder dierenasiel is er altijd een medisch dossier van de honden aanwezig. Door dit dossier op te vragen weet je precies met welke gezondheidsproblemen de hond te maken heeft gehad. Hierdoor is dan ook direct duidelijk wat eventuele belangrijke zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Ook kunnen de medewerkers van het dierenasiel je vaak meer vertellen over de vroegere leefomstandigheden van de hond in kwestie.

Het ras van de hond

Helaas komt het nog te vaak voor dat mensen zich niet goed voorbereiden op het nemen van een hond als huisdier. Zo zien we vaak dat mensen niet goed weten wat een goede verzorging van een hond allemaal met zich meebrengt. Dit komt vooral voor bij hondenrassen die een specifieke verzorging vereisen. Wanneer deze verzorging niet kan worden geboden wordt er vaak voor gekozen om de hond naar het asiel te brengen. Mocht je een hond willen adopteren is het belangrijk om je goed in te lezen over het ras, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Gedragskenmerken

De honden in asielen zijn vaak voor het leven getekend door situaties die ze in het verleden hebben meegemaakt. Zo zal je bijvoorbeeld zelf al merken dat sommige honden het vertrouwen in de mens zijn verloren en bij aanrakingen agressief reageren. Dit agressieve gedrag komt meestal voort uit angst, want de meest honden zijn van nature verre van agressief. Toch is dit zeker een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden. Ook het is belangrijk om in te schatten of de hond past bij je huidige gezinssuatie. Honden met trauma’s uit het verleden passen bijvoorbeeld minder goed bij een gezin met jonge kinderen.

De kosten van een hond als huisdier

Om niet dezelfde fout te maken als de vorige eigenaren van de honden in het asiel is het belangrijk om een goed inzicht te krijgen in de kosten van een hond als huisdier. Ten eerste kost het geld om een hond uit het asiel te adopteren. Maar ook moet je denken aan de kosten van bijvoorbeeld hondenvoer en hondenspeelgoed. Ook een mogelijk bezoek aan de dierenarts kan onverwachte kosten met zich meebrengen, maar naast het financiële plaatje kost het verzorgen van een hond natuurlijk ook gewoon tijd. Dit is misschien dan ook wel het belangrijkste waar je over moet beschikken.