In 3 stappen geur in de kattenbak bestrijden met kattenbakvulling

  • Geplaatst op
  • Door Edwin | PetsGifts

Er kunnen vanuit de kattenbak na verloop van tijd vervelende geurtjes vrijkomen. Dit is verre van ideaal, want de geur kan door een groot deel van het huis verspreiden. Het is daarom prettig om de geurtjes zo snel mogelijk te bestrijden, en daar zijn kattenbakkorrels het ideale middel voor.

Kattenbakvulling is gemaakt om de vervelende geurtjes te bestrijden, om het gemakkelijker te maken de ontlasting van jouw kat of poes op te ruimen en het daarbij ook voor het huisdier prettiger te maken. Het vangt het vocht goed op, waardoor ontlasting gemakkelijk opdroogt. Daarbij kan de bruine ontlasting eenvoudig met een schepje worden verwijderd.

Maar hoe kun je nu zo goed mogelijk de nare geur in de kattenbak bestrijden? Wij zetten hieronder een 3-stappenplan op zodat jij dit in een handomdraai kunt doen.

Op zoek naar goede kattenbakvulling? Bekijk hier ons assortiment aan kattenbakvulling en kattenbakkorrels >>

Stap 1: Kies de juiste kattenbakvulling

Kattenbakvulling is in verschillende vormen verkrijgbaar, en er is ook een groot prijsverschil. Dit prijsverschil heeft vooral te maken met de kwaliteit, duurzaamheid en werking van de vulling. Goedkope kattenbakvulling neemt vaak minder goed vocht op en verspreidt hierdoor ook sneller geurtjes.

Kattenbakkorrels zijn gemaakt van kwartszand of hout. Over het algemeen neemt het kwartszand het vocht beter op, dit komt door de poriën aan de buitenkant van de korrels.

Let daarbij ook op de hoeveelheid kattenbakvulling die je bestelt. Dit hangt af van de grootte van de kattenbak. Bij de kattenbakvulling van Catsan (Hygiëne Plus) heb je de keuze uit 10 of 20 liter, dus bedenk vooraf hoeveel kattenbakvulling je op voorraad wilt hebben.

Er is kattenbakvulling die zelf fijne geurtjes verspreidt. Zo merk je de nare geurtjes van de ontlasting nog minder. Sommige katten vinden vulling met geurtjes/parfum niet fijn, dus test dit vooraf bij jouw kat.

Stap 2: Was de kattenbak met bleekwater

De beste manier om te zorgen dat de kattenbakvulling langer haar functie vervult, is door de kattenbak goed te reinigen. En dit kan gemakkelijk met bleekwater. Kattenbakken kunnen na verloop van tijd geurtjes verspreiden, ondanks dat de kattenbakvulling goed is gereinigd. De geurtjes trekken in de bak zelf; dit komt vooral bij de kunststof kattenbakken voor.

Wanneer de kattenbak in bleekwater wordt gewassen dan worden deze geurtjes actief bestreden. Als je de kattenbakvulling hierna in de bak doet dan zullen de geuren nog minder snel verspreiden.

Stap 3: Gebruik voldoende kattenbakvulling en reinig goed

De kattenbakvulling heeft als voornaamste functie om de geurtjes en de ontlasting op te vangen. Het is hierbij belangrijk dat je regelmatig de bruine ontlasting uit de kattenbak schept. Zo wordt voorkomen dat de geur van deze ontlasting in de kattenbakvulling trekt en hierdoor voor nog meer onaangename geuren kan zorgen. Je kunt deze ontlasting verwijderen met een kattenbakschep.

Leg altijd een goede laag in de kattenbak. Je kunt beter te veel kattenbakvulling gebruiken dan te weinig, vooral wanneer je de komende tijd wilt voorkomen dat de geur zich steeds verder verspreidt.

Extra tips:

  • Gebruik nooit kranten als onderlaag in de kattenbak. De ontlasting trekt in het papier en zorgt zo sneller voor onaangename geurtjes.
  • Schaf kattenbakzakken aan om de kattenbak snel te reinigen. Deze zakken zorgen ervoor dat je in een handomdraai de kattenbakkorrels uit de kattenbak haalt en er een nieuwe laag in kunt doen.
  • Koop een koolstoffilter voor de kattenbak. Deze zit in de top van de kattenbak, zoals te zien is bij het model in de foto onder deze alinea.
Bekijk hier enkele kattenbakken met een koolstoffilter >>