Kattenbaktraining: Zo kun jij jouw kat zindelijk maken

  • Geplaatst op
  • Door Edwin | PetsGifts

Katten moeten al op jonge leeftijd zindelijk zijn. Zo kun je er zeker van zijn dat jouw huisdier op latere leeftijd nog steeds waar de kattenbak voor dient. Er is een speciale kattenbaktraining voor katten, waarbij zij in zeer korte tijd leren hoe zij de kattenbak moeten gebruiken.

Katten moeten al op jonge leeftijd zindelijk zijn. Zo kun je er zeker van zijn dat jouw huisdier op latere leeftijd nog steeds waar de kattenbak voor dient. Er is een speciale kattenbaktraining voor katten, waarbij zij in zeer korte tijd leren hoe zij de kattenbak moeten gebruiken.

Als je net een nieuwe kitten hebt, of als jouw poes recentelijk kittens heeft gekregen, dan is het prettig om een kattenbaktraining te geven. Dit voorkomt dat jij door het gehele huis ontlasting aantreft en dit keer op keer moet opruimen.

Kittens die minimaal 2 maanden uit zijn komen al in aanmerking voor een kattenbaktraining, of je kunt ervoor kiezen om dit op een later tijdstip (binnen maximaal 12 maanden) te doen. Hoe eerder je de training geeft, hoe sneller de kitten leert om de kattenbak te gebruiken. En dat heeft voor jou natuurlijk alleen maar voordelen.

Stap 1: Leer de kitten de kattenbak te herkennen

Op het moment dat de kitten zijn of haar behoefte moet doen dan is het belangrijk dat jij de kitten naar de kattenbak brengt. De eerste fase van de training richt zich op geurherkenning. Je moet de geur van de kattenbak herkenbaar maken bij de kitten. Als de kitten op het punt staat de behoefte te doen, til je de kitten op en zet je deze in de kattenbak.

Naarmate je dit steeds vaker doet, zal de kitten de geur van de kattenbak verbinden aan de ontlasting.

Omdat de kitten op zoek gaat naar de specifieke geur van de kattenbakvulling is het raadzaam om de kattenbak regelmatig te reinigen. De ontlasting wordt wel opgenomen door de kattenbakvulling, maar kan na verloop van tijd voor vervelende geurtjes zorgen. Dit maakt het voor de kitten bijzonder lastig om de geuren goed te herkennen, waardoor de kattenbaktraining langer zal duren.

Stap 2: Heb veel geduld tijdens de kattenbaktraining

Het is niet zo dat de kitten van de een op de andere dag leert om de kattenbak te gebruiken. De kattenbaktraining zal enige tijd in beslag nemen, en dat betaalt zich uiteindelijk uit. Neem de tijd om de kitten te leren de kattenbak te gebruiken. Lukt het een dagje niet, dan betekent dit niet dat je geen vooruitgang boekt.

Als je vanaf het begin al veel geduld hebt dan zul je merken dat het na verloop van tijd steeds gemakkelijker gaat.

Het zal regelmatig voorkomen dat de kitten de behoeftes toch buiten de kattenbak doet. Het is in dit geval belangrijk om deze plekken zo snel mogelijk te reinigen. De kitten voelt zich tot deze geur aangetrokken en zal dus telkens naar deze plek terugkeren op het moment dat de kitten zijn of haar behoeftes moet doen.

Stap 3: Let op de momenten van ontlasting

Het is redelijk gemakkelijk bij te houden wanneer de kitten zijn of haar behoeftes moet doen. Als je continu bijhoudt op welke momenten dat is, zul je de kattenbaktraining sneller doorlopen en leert de kitten snel zindelijk te zijn.

Merk je bijvoorbeeld dat de kitten altijd vroeg in de ochtend zijn of haar behoeftes doet? Dan kun je hier goed op inspelen door de kitten rond deze tijd bij de kattenbak te zetten. De kitten heeft dan al snel door dat de kattenbak de juiste plek is om de behoeftes te doen.

Extra tip:

Beloon de kitten regelmatig op de juiste momenten tijdens de kattenbaktraining. Als de kitten net de behoeftes heeft gedaan dan is het slim om een beloning te geven. Zo voelt de kitten zich gemotiveerd om vaker de behoefte in de kattenbak te doen, totdat de kitten niet meer beter weet.