Mag ik mijn hond of kat meenemen in het vliegtuig?

 • Geplaatst op
 • Door Martijn Knuiman
Mag ik mijn hond of kat meenemen in het vliegtuig?

Dit artikel richt zich op de drie grote luchtvaartmaatschappijen die in Nederland opstijgen, namelijk de KLM, Transavia en Ryanair.
Het meest plezierige voor uw hond of kat is natuurlijk, dat hij/zij met u kan mee reizen in de cabine van het vliegtuig. Hier zijn strenge eisen aan verbonden en dit scheelt per luchtvaarmaatschappij.
Reistassen en kennels kunt u eenvoudig en voor een lage prijs kopen bij PetsGifts.

Mag ik mijn hond of kat meenemen in het vliegtuig?

U heeft een prachtige reis geboekt en wil deze vakantie niets liever dan delen met u favoriete huisdier. U loopt echter tegen de vraag aan of uw hond of kat wel mee mag in het vliegtuig. Alhoewel het aan strenge eisen onderhevig is, is het zeker mogelijk. Dit artikel richt zich op de drie grote luchtvaartmaatschappijen die in Nederland opstijgen, namelijk de KLM, Transavia en Ryanair.

Aan welke eisen moet ik voldoen om mijn hond of kat mee te nemen in de cabine?

Het meest plezierige voor uw hond of kat is natuurlijk, dat hij/zij met u kan mee reizen in de cabine van het vliegtuig. Hier zijn strenge eisen aan verbonden en dit scheelt per luchtvaarmaatschappij.

KLM[1]:

 • Meereizen in de cabine kan in een reistas voor dieren (max. afmetingen: lengte 46 cm x breedte 28 cm x hoogte 24 cm), of een kunststof kennel (max. afmetingen: lengte 46 cm x breedte 28 cm x hoogte 20 cm).  De hond of kat moet met gemak kunnen staan en liggen.
 • Het totale gewicht van huisdier + reistas of kennel mag maximaal 8 kg zijn.
 • De kennel of reistas moet onder de stoel voor u worden geplaatst. (De stoelen bij de uitgangen zijn daarom uitgesloten). Het is niet toegestaan uw huisdier uit de reistas of kennel te halen.

Op intercontinentale vluchten in de Businessclass is het niet mogelijk een huisdier in de cabine mee te nemen. Uiterlijk 48 uur voor vertrek dient u een plek voor uw kat of hond te reserveren.

Transavia[2]:

 • Meereizen in de cabine kan in een reistas of kennel voor dieren (max. afmetingen: lengte 47 cm x breedte 30 cm x hoogte 27 cm)
 • Het totale gewicht van huisdier + reistas of kennel mag maximaal 10 kg zijn.
 • De kennel of reistas moet onder uw stoel worden geplaatst. Het is niet toegestaan uw huisdier uit de reistas of kennel te halen of te verplaatsen.
 • Per vlucht kunnen max. 4 huisdieren in de cabine vervoerd worden. 1 huisdier mag per persoon in de cabine geboekt worden. De prijs is €40,- per huisdier, per enkele reis.

Ryanair:

Ryanair verbiedt het vervoer van huisdieren in het vliegtuig . Als u met Ryanair vliegt kunt u uw huisdier niet meenemen op uw reis.

Aan welke eisen moet ik voldoen om mijn hond of kat mee te nemen in het laadruim?

Als u niet aan de eisen kunt voldoen om uw hond of kat in de cabine mee te nemen, dan kunt u kiezen om uw huisdier te laten meereizen in het (geventileerde deel van het) laadruim. De eisen die hieraan vastzitten zijn als volgt.

KLM:

 • In een kennel die voldoet aan de regels van IATA, zoals kennels van het merk 'Skudo' en 'Petmate'. Deze kennels kunt u vinden in onze sectie luchtvaart op PetsGifts.
 • Het totale gewicht van uw huisdier en kennel samen mag maximaal 75 kg bedragen.
 • Twee volwassen dieren van vergelijkbare grootte en elk max. 14 kg die samen kunnen worden vervoerd. Of drie dieren tot zes maanden oud en elk max. 14 kg die afkomstig zijn uit hetzelfde nest.
 • Per passagier mogen er maximaal 3 huisdieren worden meegenomen als ruimbagage. Bij een overschrijding hiervan, worden de huisdieren als vracht vervoerd.

Transavia:

 • In een kennel die voldoet aan de regels van IATA, zoals kennels van het merk 'Skudo' en 'Petmate'. Deze kennels kunt u vinden in onze sectie luchtvaart op PetsGifts.
 • De kennel heeft max. afmetingen: lengte 102 cm x breedte 69 cm x hoogt 76 cm en een maximaal gewicht van huisdier + kennel van 75 kg.
 • Per vlucht kan er maximaal twee huisdieren in het ruim vervoerd worden. De kosten zijn €60,- per huisdier, per enkele reis.
 • Toegestaan wordt om twee puppy’s/kittens uit ’t zelfde nest of een moeder en een puppy/kitten in een kennel te vervoeren.

Waar moet ik nog meer aan denken bij het reizen met huisdieren in het vliegtuig?

Ten eerste zorg ervoor dat uw hond of kat gewend is geraakt aan ofwel de reistas, ofwel de kennel, voordat u op vakantie gaat. Tijdens de reis mag het dier er niet uit gehaald worden. Bij een reistas kunt u wellicht de bovenkant losritsen, de meeste stewardessen zullen hier geen bezwaar tegen maken.

Bij een kennel in het laadruim, doet u er verstandig aan om een label aan te brengen met de naam van het huisdier en de voederinstructies.

Bovendien moet een hond of kat in het bezit zijn van een paspoort, namelijk het “paspoort voor gezelschapsdieren”. Deze worden door bevoegde dierenartsen uitgegeven, hierin staan de Rabiësvaccinaties (21 dagen voor vertrek moet het dier gevaccineerd zijn) en een gezondheidsverklaring. Tot slot dient het huisdier gechipt te zijn met een transponder.

Welke reistas is het beste voor me kat of hond in het vliegtuig?

Er zijn genoeg reistassen met een IATA keurmerk te vinden. Heel simpel kunt u ook de maten aanhouden die de luchtvaarmaatschappijen opgeven. Mocht het hier en daar twee of drie centimeter verschillen, dan zullen er maar weinig luchtvaartmaatschappijen hier een melding van maken. Bij PetsGifts hebben wij een ruim assortiment aan reistassen of transportboxen voor katten alsmede transporttassen en transportboxen voor honden. Op deze manier heeft zowel u als uw hond of kat een plezierige vlucht voor de boeg op weg naar een prachtige vakantie.[1] https://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/travel_planning/pets/index.htm

[2] https://www.transavia.com/nl-NL/service/huisdieren/